טכנולוגיית האף האלקטרוני eNose, שפיתח פרופ' חוסאם חאיק מהטכניון, המאפשרת לזהות בבדיקת נשיפה מחלות שונות, רשמה הצלחה גם בניבוי מחלת לב טרשתית.
עוד בעניין דומה
בניסוי ובמחקר נלווה שנעשה לראשונה בארץ במערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי בילינסון בפתח תקווה ובשיתוף הטכניון, הוכחה בשיעור גבוה יכולתו של האף האלקטרוני לנבא ולהציג תוצאות מהירות של מקרי טרשת עורקים בלב.
עבור קבוצה מסוימת של מטופלים, שימוש בטכנולוגיה זאת עשוי לחסוך צנתור פולשני או צנתור וירטואלי. הטכנולוגיה אף הוכיחה עצמה קודם לכן בניבוי מחלות סרטן מסוימות, מחלות מעי דלקתיות ומחלות ריאה. דיווח על ההצלחה בתחום רפואת הלב פורסם ב-Cardiology בהוצאת קרגר מבאזל, שווייץ.
בחלקו הראשון של המחקר נבדקו כ-60 מטופלים בגילאי 80-30 שנה ללא מחלה לבבית ידועה, אשר פנו למיון ב"בילינסון" בעקבות כאבים בחזה. הנבדקים נשפו באף האלקטרוני ותוצאות בדיקות הנשיפה סווגו בהתאם למצב טרשת העורקים האמיתית שלהם כפי שהודגמה בהמשך בצנתור כלילי מלעורי או וירטואלי.
על פי תוצאות חלקו הראשון של המחקר נבנו מודלים של השוואה בין שלוש דרגות חומרה של טרשת עורקים: היעדר מחלה טרשתית, נוכחות מחלה טרשתית לא חסימתית ונוכחות מחלה טרשתית חסימתית. בשלב השני של המחקר שימשו המודלים לבחינת יכולת האבחנה בין שלושת מצבי טרשת העורקים ב-25 מטופלים נוספים.
תוצאות המחקר הראו שבדיקת הנשיפה הצליחה להבדיל נכונה בין מטופלים עם עורקים תקינים – למרות כאב בחזה שעליו התלוננו - לבין מטופלים עם טרשת עורקים, וזאת ברגישות של 69% ובספציפיות של 67%. כאמור, מדובר בנתונים ראשוניים ולדברי הרופאים הם מעודדים לגבי יכולת האבחנה והדיוק של המערכת.
ד"ר ענבר נרדי, שיזמה והובילה את המחקר מצד מערך הקרדיולוגיה ב"בילינסון, אמרה: "זהו מחקר ראשוני הנותן מוטיבציה והצדקה להמשך פיתוחו של 'האף האלקטרוני' ככלי עזר אבחנתי פשוט, מהיר ולא פולשני, שהוכיח את יעילותו כעת גם בתחום מחלות הלב וטרשת העורקים".