חדשות

"שיבא": טכנולוגיות חדשות בתחום הפרעות קצב לב

פרוצדורות זעיר פולשניות להשתלת קפסולת קיצוב עלייתית ואלקטרודה למטופלים עם הפרעות קצב מסכנות חיים בוצעו לאחרונה ב"שיבא" | הטכנולוגיות מצמצמות משמעותית את הסיכון לסיבוכים

יבצע את ההליך - פרופ' רועי בינרט. צילום ארכיון: דוברות "שיבא"

בתחילת יולי בוצעו לראשונה בישראל השתלות של קפסולות קיצוב חדשניות על ידי שני קרדיולוגים בכירים במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. מדובר בטכנולוגיה חדשה המאפשרת קיצוב עלייתי בהליך צנתורי וללא צורך בניתוח. טכנולוגיה זו נבחרה על ידי מגזין TIME לאחת מ-200 ההמצאות המובילות של שנת 2023.

קוצבי לב מסורתיים נמצאים בשימוש יותר מ-70 שנה, אך אלה מושתלים בהליך ניתוחי הדורש חתך בבית החזה והחדרת אלקטרודות לתוך מדורי הלב. כאשר קוצב הלב חש הפסקה או האטה של קצב הלב, הוא מעביר דחף חשמלי ללב כדי להחזיר את הקצב למצב התקין. קוצבי הלב המסורתיים כרוכים בסיבוכים, בהם זיהום, דימומים ובלאי של האלקטרודות. לעתים, כאשר מתרחש זיהום, יש צורך לעקור את מערכת הקוצב כולה, הליך הכרוך בסיכון לתחלואה גבוהה ואף לתמותה.

בטכנולוגיה החדשנית, קוצב הלב (קפסולת קיצוב avier של חברת אבוט המיוצגת בישראל ע״י גאמידה) מוחדר בהליך צנתורי מוורידי הגפיים, מותקן ומקובע ישירות בעלייה הימנית של הלב. כך, לא מבוצע חתך בבית החזה, אין צלקות ואין מגבלות על תנועת הזרועות של המטופל לאחר ההשתלה.

קפסולות קיצוב מושתלות מאז 2016, ועד כה אלו הושתלו רק במדור הלב התחתון, החדר הימני. קוצבים מסוג זה התאימו רק למיעוט מהמטופלים, ומי שהיו זקוקים לקיצוב בעלייה לא התאימו להליך. קפסולת הקיצוב החדשה מאפשרת חישה וקיצוב של העלייה והיא גם בעלת יכולת לתקשר עם קפסולת קיצוב חדרית. טכנולוגיה זו מאפשרת טיפול במרבית החולים, אלה שזקוקים לקיצוב פרוזדורי או לקיצוב דו-מדורי (עלייתי–חדרי).

קפסולת הקיצוב החדשה שנכנסה לשימוש במרכז הרפואי שיבא. צילום: אבוט

פרופ' רועי בינרט, מנהל מרכז דוידאי להפרעות קצב וקוצבים במרכז הרפואי שיבא, ופרופ' איל נוף, מנהל השירות לאלקטרופיזיולוגיה פולשנית ב"שיבא", הוכשרו בהשתלמות שנערכה בארה"ב בהשתלת קפסולות אלו ובשלב זה, הם הרופאים היחידים מישראל שהוכשרו לכך. כאמור, בתחילת חודש יולי בוצעו בהצלחה חמש ההשתלות הראשונות בישראל של קפסולת קיצוב עלייתית ב"שיב"א.

"מדובר בטכנולוגיה מהפכנית", אומר פרופ' נוף, שהוביל את ההליך יחד עם פרופ' בינרט. "מדובר בטכנולוגיה שתשנה את עתיד הטיפול במטופלים הזקוקים לקוצבי לב. אני מאמין שבסופו של דבר רוב המטופלים יעברו השתלות של קוצבים בטכנולוגיה זעיר פולשנית".

טכנולוגיה חדשה נוספת ב"שיבא" ובישראל בכלל, היא EV-ICD – דפיברילטור חיצוני המושתל בגוף, תוצרת חברת מדטרוניק, המאפשר לתת מכת חשמל למטופלים עם הפרעות קצב מסכנות חיים. פרופ' נוף יצא להשתלמות על השתלת המכשיר בבלגיה לפני כשבועיים. הטכנולוגיה של המכשיר הזעיר מקבילה לטכנולוגיית SC-ICD, שקיימת כיום כטיפול רוטיני בשיבא, אולם היא מתאימה ליותר מטופלים ומאפשרת קיצוב.

המכשיר החדש קטן יותר והאלקטרודה מושתלת בתוך בית החזה, מתחת לעצם החזה, כך שהיא בעלת יכולות חישה טובות יותר ויכולת לקצב את הלב ישירות. ההשתלה הראשונה בארץ בוצעה בסוף השבוע האחרון על ידי פרופ' נוף, ד"ר סרגיי אמונץ, ד"ר ולדימיר חלמייזר, מנהל היחידה להפרעות קצב בבית חולים ברזילי ופרופ' בינרט מנהל מרכז דוידאי, המכון להפרעות קצב וקוצבים במרכז הרפואי שיבא. 

נושאים קשורים:  הפרעות קצב,  פרופ' רועי בינרט,  פרופ' איל נוף,  קפסולות קיצוב,  חדשות
תגובות