חדשות

הישג באוסטרליה: 105 יום עם לב מלאכותי מושתל ומחוץ לביה"ח

ההשתלה הראשונה באוסטרליה של מכשיר הלב המלאכותי BiVACOR רשמה הצלחה: לב מלאכותי שהושתל בליבו של מטופל פעל לאורך 105 ימים מחוץ לאשפוז, עד לקבלת לב מתורם

לב מלאכותי של BiVacor. צילום: יח"צ

לב מלאכותי שהושתל בליבו של גבר בשנות ה-40 לחייו החזיק 105 ימים עד לקבלת לב מתורם. ההשתלה, שבוצעה ב-22 בנובמבר 2024, היתה ההשתלה הראשונה באוסטרליה של מכשיר הלב המלאכותי BiVACOR והיא בוצעה בבית החולים סנט וינסנט בסידני בניתוח שנמשך שש שעות, בהובלת ד"ר פול ג'נץ, מנתח לב-חזה והשתלות מוביל.

המנותח הפך לאדם הראשון בעולם ששוחרר מבית החולים עם לב מלאכותי מסוג זה. הוא שוחרר בתחילת פברואר, לאחר שהות של מספר שבועות ביחידה לטיפול נמרץ ותקופת מעקב במחלקה.

לפני עשרה ימים, ב-6 במרץ 2025, קיבל המטופל השתלת לב מתורם ומצבו מוגדר טוב. משך הזמן שחלף בין השתלת הלב המלאכותי לבין קבלת לב התורם - 105 ימים - הוא הארוך ביותר שתועד עד כה בעולם עבור מטופל עם הלב המלאכותי של "ביואקור".

ה-FDA אישר לאחרונה את השלב השני של הניסויים הקליניים למכשיר הלב המכני של החברה, שיאפשר ל-15 מטופלים נוספים להשתמש במכשיר ולהמתין בביתם לתרומת לב. זאת, בשונה מהשלב הראשון, שבו חמשת המטופלים הראשונים נדרשו להישאר תחת השגחה בבית החולים.

בחודש יולי 2024 הפך נהג משאית מטקסס האדם הראשון בעולם שקיבל את הלב המלאכותי של "ביואקור". הניתוח בוצע במכון הלב של טקסס. מאז, בוצעו ארבע השתלות נוספות בארה"ב.

המכשיר מציג גישה מהפכנית בתכנון לבבות מכניים. ד"ר ג'וזף רוג'רס, נשיא ומנכ"ל מכון הלב של טקסס והחוקר הראשי בניסויים בארה"ב, מדגיש כי "ישנו רק חלק נע אחד, והוא דיסק מסתובב בתוך המשאבה שמאזן את הזרימה בין הצד הימני של הלב לצד השמאלי. הדיסק המסתובב מרחף בתוך אלקטרומגנט חזק". העובדה שאין מגע בין החלקים מבטיחה תיאורטית כי אין בלאי לחלקים, מה שמגדיל את פוטנציאל השימוש ארוך הטווח של המכשיר.

פרופ' כריס הייוורד, קרדיולוג בבית החולים סנט וינסנט בסידני, הצהיר כי הלב המלאכותי הזה ישנה את פני הטיפול באי ספיקת לב ברמה הבינלאומית: "בעשור הקרוב נראה את הלב המלאכותי הופך לאלטרנטיבה עבור מטופלים שאינם יכולים להמתין ללב תורם או כאשר לב תורם פשוט אינו זמין", אמר.

ד"ר דניאל טימס, יליד קווינסלנד, הוא הממציא של הלב המלאכותי המלא הראשון בעולם העמיד לאורך זמן ומייסד ומנהל טכנולוגי ראשי של חברת BiVACOR. על ההשתלה המוצלחת באוסטרליה, אמר ד"ר טימס: "היכולת להביא את אוסטרליה למסע הזה ולהיות חלק מהניסויים הקליניים הראשונים היא חשובה לי מאוד ומשהו שהצבתי לעצמי כמטרה מההתחלה".

ההשתלה באוסטרליה היא חלק מסדרת הליכים מתוכננים במסגרת תכנית "החזית של הלב המלאכותי" (Artificial Heart Frontiers Program) בהובלת אוניברסיטת מונאש, שנהנית ממענק של 50 מיליון דולר אוסטרליים מקרן המחקר הרפואי העתידי של ממשלת אוסטרליה.

התכנית היא קונסורציום של מהנדסים, קלינאים וחוקרים מומחים מאוניברסיטת מונאש, השותפה BiVACOR, מוסדות מחקר נוספים ושותפים קליניים.

התכנית האוסטרלית מפתחת ומשווקת שלושה מכשירים מרכזיים לטיפול בצורות הנפוצות ביותר של אי ספיקת לב: מכשיר מיני-משאבה זעיר המושתל בתוך ליבם של מטופלים שכיום אין להם אפשרות אחרת לטיפול בתסמיני אי ספיקת הלב; סוג חדש של LVAD (מכשיר עזר לחדר שמאל) המושתל ליד לב טבעי כדי לעזור לו לפמפם ולב מלאכותי מלא המחליף לב טבעי.

נושאים קשורים:  אוסטרליה,  טכנולוגיה רפואית,  BiVACOR,  לב מלאכותי,  חדשות,  השתלת לב
תגובות