סרטן בלוטת התריס

גורמי הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית בקרב שורדי סרטן בלוטת התריס

נמצא קשר שלילי בין מין זכרי, משקל גבוה, גיל מבוגר, וטיפול במדכאי TSH לתחלואה קרדיווסקולרית בקרב שורדי סרטן בלוטת התריס

06.11.2018, 11:00

מטופלים ששרדו תחלואה בסרטן בלוטת התריס נמצאים בסיכון גבוה להיארעות של מחלות כלי דם ושל הלב, וזאת כתוצאה מהאבחנה ומהטיפול בסרטן ממנו סבלו. עם זאת, עדיין לא ברור כיצד מצבם הבסיסי, הפקטורים הפרוגנוסטיים וכן הטיפולים כנגד הסרטן אותם קיבלו משפיעים על העלייה בתחלואה קרדיווסקולרית זו.

מטרת המחקר לחקור את הקשר בין גורמי סיכון פוטנציאליים, השפעת הטיפול כנגד הסרטן ותוצאים של תחלואה קרדיווסקולרית בקרב שורדי סרטן בלוטת התריס.

המחקר נערך במטופלים ששרדו סרטן ראשוני של בלוטת התריס ואובחנו בין 1997-2012 (3,822 מטופלים). המטופלים נאספו ממאגר התושבים של מדינת Utah. החוקרים עברו על התיקים הרפואיים שלהם בשביל לזהות מידע על גורמי הסיכון ותוצאים של מחלה קרדיווסקולרית. נעשה שימוש במודל הסטטיסטי Cox בשביל להעריך את הסיכון לתחלואה יחד עם מידע דמוגרפי בסיסי ונתונים קליניים.

המחקר הראה שמבין שורדי סרטן בלוטת התריס – גיל, שנת האבחנה, דירוג המחלה הסרטנית, מין, BMI, תחלואה נלווית וטיפול לדיכוי TSH היו קשורים באופן משמעותי לתחלואה קרדיווסקולרית 1-5 שנים לאחר אבחון הסרטן. למטופלים גברים, בעלי משקל עודף או השמנת יתר, מבוגרים וכאלה שאובחנו לאחר שנת 2005 היה סיכון גבוה מלמטופלות ממין אישה, עם אבחנה בגיל צעיר, ללא משקל עודף ושאובחנו בין השנים 1997-1999. טיפול לדיכוי TSH, גרורות מרוחקות בזמן האבחנה, וציון גבוה במדד Charlson comorbidity היו קשורים בתחלואה קרדיווסקולרית גבוה יותר בין השורדים.

מסקנת החוקרים היא שיש חשיבות גדולה בזיהוי הקשר בין אבחנה של סרטן בלוטת התריס, טיפול בסרטן ומאפיינים דמוגרפיים בסיסים על הקשר לתחלואה קרדיווסקורלית.

מקור: 

Park J.  et al (2018). The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, pages 2468–2477

נושאים קשורים:  סרטן בלוטת התריס,  תחלואה קרדיווסקולרית,  מחקרים
תגובות