חדשות

טיפול חדש להפרעות קצב לב באמצעות קרינה ממוקדת בוצע ב"שיבא"

הטיפול הנסיוני בהקרנות ממוקדות להפרעות בקצב הלב ניתן לחולים אשר מיצו את הטיפולים הקונבנציונליים ואשר לא נמצאה דרך אחרת לסייע להם

פרופ' צבי סיימון, מנהל המכון לרדיותרפיה ב"שיבא". "השמדה של המוקד החשמלי הסורר באמצעות קרינה"

מטופל בן 81, שסבל ממחלת לב משנית לאוטם שריר הלב ולא הגיב לטיפול התרופתי ולצריבה, טופל לאחרונה ב"שיבא" בטיפול ייחודי באמצעות קרינה ממוקדת להפרעות קצב לב. הטיפול החדשני בשיטת ההקרנות הוצע כטיפול חמלה.

ב"שיבא" ביצעו לאחרונה פעולה מורכבת מצילת חיים לטיפול בהפרעות קצב הלב. הטיפול הוא תוצר של שיתוף פעולה בין מכון דוידאי להפרעות קצב וקוצבים ובין המכון לרדיותרפיה. עד כה, נמסר ב"שיבא", פורסמו מקרים בודדים של חולים שעברו את ההליך הזה ברחבי העולם.

הטיפול הנסיוני להפרעות בקצב הלב ניתן לחולים אשר מיצו את כל הטיפולים הקונבנציונליים ואשר לא נמצאה דרך אחרת לסייע להם. הפרוצדורה תוארה לראשונה על ידי רופאים מאוניברסיטת וושינגטון ופורסמה לאחרונה ב-The New England Journal of Medicine.

הטיפול בהפרעות בקצב הלב כולל מתן תרופות וכן טיפול פולשני באמצעות צריבה (אבלציה), במהלכה ממפים את האזורים שבהם נוצרים מעגלים חשמליים בעייתיים וצורבים אותם באמצעות תדר רדיו. מטרת הצריבה היא להשיב את הפעילות החשמלית התקינה של הלב. ברוב החולים אכן מצליחים להתגבר על הפרעת הקצב באמצעות הטיפול הסטנדרטי אך עם זאת קיימים מטופלים בהם הטיפול הקונבנציונלי אינו מספק. עבור מטופלים אלה ההליך החדשני באמצעות הקרנות עשוי להוות פתרון.

פרופ' צבי סיימון, מנהל המכון לרדיותרפיה, הסביר: "בשנת 2017 רופאים,  מקרינים ורדיולוגים מאוניברסיטת וושינגטון בארה"ב שוחחו ביניהם על אותם מקרים שבהם חולים אינם מגיבים היטב לטיפולי הצריבה. במקרים שבהם הצלקת בשריר הלב עבה, אינם מצליחים להגיע לחלקים הבעייתיים. הרופאים הרדיותרפיים הציעו לבחון טיפול באמצעות קרינה ממוקדת שכן קיימים חידושים רבים בתחום וניתן לרכז את אנרגיית הקרינה לנקודות קטנות.

"כתוצאה מהשיחה הזו נולד שיתוף פעולה שהביא לביצוע השמדה של המוקד החשמלי הסורר באמצעות קרינה. הטיפול הקרינתי לאזורים הנגועים הביא לשיפור במצבם של חולים אשר לא היה להם שום פתרון אחר. כשישה שבועות לאחר הפעולה הראשונית, עקב דלקת בתגובה לקרינה, עדיין ניתן היה לתעד הפרעות בקצב הלב של המטופלים, אך המספר ירד מ-2,000 ל-200, ואחר שוך הדלקת, כשלושה חודשים לאחר הפעולה, ההפרעות נעלמו כמעט לחלוטין. הטיפול החדש מאפשר השתלטות על הפרעת הקצב, מייצב את פעולת הלב ומונע את מכות החשמל המרובות. נראה שהשיטה, על אף שהיא חדשנית, מוכיחה את עצמה".

ד"ר רועי בינרט, מנהל מרכז דוידאי להפרעות קצב וקוצבים: "מצבו של החולה שהגיע אלינו מאפיין בין 30% ל-40% מהמטופלים בהפרעות בקצב הלב. לאחר הפעולה הפולשנית שבמהלכה מופתה הפרעת הקצב על ידי ד"ר איל נוף, נוכחנו לדעת שהמטופל מיצה את הטיפול הקונבנציונלי ואנחנו למעשה בסוג של דד-אנד. במצב הדברים, מתוך הבנה שאנו מוכרחים למצוא פתרון, החלטנו ששיש לנסות ולסייע לו באמצעות אותה פרוצדורה ייחודית שתוארה בספרות העולמית.

"ההכנות לפעולה ארכו מספר ימים, ובשיתוף פעולה יוצא דופן עם פרופ' סיימון וצוותו תכננו את ההקרנות, כך שהקרניים יכוונו לאזור הרלוונטי. חשוב לציין שזהו טיפול לא פולשני, המטופל שוכב על מיטה מיוחדת בתוך מאיץ ששולח את הקרניים לאזורים הנגועים. הניתוח ארך מספר דקות ולאחריו המטופל נותר בהשגחה עוד מספר ימים, שלאחריהם שוחרר לביתו. את מידת הצלחת הטיפול והשלכותיו נדע רק בתוך מספר שבועות, אבל אנחנו אופטימיים".

ב"שיבא" מתכוונים להרחיב את הטיפול בשיטה זו ולפתח בשלב ראשון תכנית ייעודית לטיפול באותם מטופלים אשר אינם מגיבים לטיפול הקונבנציונלי.

נושאים קשורים:  הפרעות בקצב הלב,  פרופ' צבי סיימון,  ד"ר רועי בינרט,  ד"ר איל נוף,  אבלציה,  טיפול קרינת להפרעות קצב לב,  חדשות,  המרכז הרפואי "שיבא"
תגובות