בהינתן הוויכוח המדעי הער בין מנהג שתיית הקפה לבין סיכון אפשרי למחלות לב וכלי דם, ניסתה מטה-אנליזה חדשה, שהתפרסמה לפני מספר ימים (7 בנובמבר) באתר כתב העת Circulation, להגיע למסקנות בסוגיה.
עוד בעניין דומה
בסריקה אחר מחקרי-עוקבה פרוספקטיביים נמצאו 36 מחקרים, שבדקו את הקשר שבין צריכת קפה למחלות לב וכלי דם, כולל מחלת לב כלילית, שבץ ואי ספיקת לב, ואת התמותה ממחלות אלו בקרב 1.3 מיליון משתתפים ו-36,352 מקרי תחלואה.
ניתוח הנתונים מכלל המחקרים מצא קשר לא-לינארי בין צריכת קפה לסיכון למחלות לב וכלי דם (P<0.001 עבור המגמה והאי-לינאריות): הסיכון למחלות לב וכלי דם היה דווקא נמוך במעט בקרב צרכני הקפה הגדולים ביותר (חציון: 5 כוסות קפה ליום) בהשוואה לצרכני הקפה הקטנים ביותר (חציון: 0 כוסות קפה ליום) אם כי ללא מובהקות של הקשר (סיכון יחסי [relative risk]: 0.95; רווח בר סמך של 95%: 0.87-1.03).
גם בקבוצה הבאה אחריה בצריכת הקפה (3.5 כוסות ליום) נמצא סיכון נמוך יותר, אך הפעם מובהק סטטיסטית, להופעת מחלות לב וכלי דם (0.85; 0.80-0.90). בקבוצה השלישית בצריכת הקפה (1.5 כוסות ליום) נמצא גם כן סיכון מופחת, אך גבוה מעט יותר (0.89; 0.84-0.94).
גם בפילוח הממצאים לפי נקודת סיום פרטנית נמצא קשר לא לינארי, הן לגבי מחלת לב כלילית (P<0.001 עבור מגמה ואי-לינאריות ו-P=0.001 עבור הטרוגניות) והן לגבי שבץ (P<0.001 עבור מגמה ואי-לינאריות, P=0.07 עבור הטרוגניות).